Przechowalnictwo i opakowalnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | ZL/2C-ZI>PiO | ||||||||||||||||||||||||
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) | ||||||||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu: | Przechowalnictwo i opakowalnictwo | ||||||||||||||||||||||||
Jednostka: | Zakład Informatyki w Zarządzaniu | ||||||||||||||||||||||||
Grupy: |
Przedmioty 5 sem. - logistyka, zarządzanie procesami logistycznymi, nst. I-go stopnia (inż.) |
||||||||||||||||||||||||
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
||||||||||||||||||||||||
Język prowadzenia: | polski | ||||||||||||||||||||||||
Pełny opis: |
Treści kształcenia - Cele i zakres przechowalnictwa i utrwalania surowców i produktów spożywczych. Znaczenie gospodarcze i organizacja przechowalnictwa, infrastruktura przechowalnicza. - Fizyczne metody utrwalania żywności. Utrwalanie żywności niskimi temperaturami chłodnictwo, zamrażalnictwo. Przebieg procesu zamrażania, łańcuch chłodniczy. Czynniki wpływające na czas zamrażania. Współczesne techniki zamrażania żywności. Efektywność procesu zamrażania. - Fizyczne metody utrwalania żywności. Utrwalanie żywności wysokimi temperaturami, pasteryzacja, sterylizacja, termizacja. Utrwalenie przez odwodnienie: suszenie, zagęszczanie, liofilizacja. Techniki utrwalania żywności metodami wysokotermicznymi.Chemiczne i biologiczne metody utrwalania żywności. Utrwalanie żywności z wykorzystaniem chemicznych środków konserwujących. Utrwalanie za pomocą kwasów organicznych i nieorganicznych. Wędzarnictwo. Peklowanie. Kiszenie - Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności: promieniowanie jonizujace i nadfioletowe, wysokie ciśnienie hydrostatyczne, drgania dźwiękowe i naddźwiękowe, promieniowanie nadfioletowe, pulsujące pole magnetyczne, elektryczne. Skojarzone i kombinowane metody utrwalania żywności - Materiały opakowaniowe i właściwości, klasyfikacja opakowań, znakowanie i kodowanie i normalizacja opakowań. - Technika opakowalnicza, ekologiczne problemy produkcji stosowania i recyklingu opakowań. Innowacje i postęp techniczny w opakowalnictwie. - Przechowalnictwo surowców i artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo warzyw. Procesy zachodzące w warzywach podczas przechowywania. Warunki i techniki przechowywania wybranych gatunków warzyw. Straty przechowalnicze i ich klasyfikacja - Przechowalnictwo surowców i artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo owoców. Procesy zachodzące w owocach podczas przechowywania. Warunki i techniki przechowywania wybranych gatunków owoców. Straty przechowalnicze i ich klasyfikacja - Przechowalnictwo surowców i artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Przechowalnictwo mięsa. Procesy zachodzące mięsie po uboju i podczas przechowywania. Warunki i techniki przechowywania wybranych gatunków mięsa i jego przetworów. Straty przechowalnicze. Przechowalnictwo tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Przemiany w tłuszczach podczas przechowywania. - Przechowalnictwo surowców i artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Przechowalnictwo mleka i jego przetworów. Procesy zachodzące w mleku podczas przechowywania. Warunki i techniki przechowywania mleka i jego przetworów. - Przechowalnictwo surowców i artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Przechowalnictwo jaj. Procesy zachodzące w jajach podczas przechowywania. Psucie się jaj i jego objawy.Warunki i techniki przechowywania jaj i przetworów jajowych. - Badanie właściwości materiałów opakowalniczych (papier, drewno, szkło, metal, tworzywa sztuczne, ceramika) - Projektowanie opakowań jednostkowych i transportowych wybranych towarów - Analiza cyklu życia wybranych opakowań. Opakowania ekologiczne i biodegradowalne. |
||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych Zin Marek - Utrwalanie i przechowywanie żywności - Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego. - 2008 Pijanowski M., Dłużewski A - Ogólna technologia żywności - Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. - 2008 Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych Zin Marek - Utrwalanie i przechowywanie żywnosci - Wydawnictw Uniwersytetu Rzeszowskiego. - 2008 Gajewski M - Przechowalnictwo warzyw - Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - 2006 |
||||||||||||||||||||||||
Efekty uczenia się: |
|
||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
|
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
ĆW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 12 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.