Kontrola jakości produktów
Informacje ogólne
| Kod przedmiotu: | CH-DU>KJP | ||||||||||||
| Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) | ||||||||||||
| Nazwa przedmiotu: | Kontrola jakości produktów | ||||||||||||
| Jednostka: | Zakład Polimerów i Biopolimerów | ||||||||||||
| Grupy: |
Przedmioty 2 sem. - biotechnologia - biotechnologia farmaceutyczna st. II-go st. (po inż.) Przedmioty 2 sem. - biotechnologia-inżynieria procesowa i bioprocesowa st. II-go stopnia (po inż.) Przedmioty 2 sem. - biotechnologia-oczyszczanie i analiza prod. biotechn. st. II-go st. (po inż.) Przedmioty 2 sem. -biotechnologia-diagnostyka laboratoryjna w biotechnologii st. II-go st. (po inż.) |
||||||||||||
| Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
||||||||||||
| Język prowadzenia: | polski | ||||||||||||
| Pełny opis: |
Uzyskanie umiejętności i wiedzy w zakresie zarządzania produkcją i jakością , zasad BHP obowiązujących w laboratoriach przemysłu chemicznego i dziedzin pokrewnych (laboratoria kontroli jakości przemysłu spożywczego, laboratoria SANEPIDu). Wykazanie konieczności i celowości akredytacji laboratoriów wg zunifikowanych procedur opisywanych w normach ISO 9000. Treści kształcenia - Teoretyczne podstawy zarządzania jakością. Koncepcje terminologiczne. Operacje jakościowe - Koncepcje zarządzania jakością - Znaczenie normalizacji w kształtowaniu jakości. Normy ISO serii 9000 i przedmiotowe. - Terminologia wg normy ISO 9000. - Identyfikacja procesów jakościowych wg normy ISO 9001 - Księga jakości laboratorium badawczo-dydaktycznego wg normy ISO 9001 - Znaczenie akredytacji wg normy ISO 9001. Rodzaje auditów |
||||||||||||
| Literatura: |
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych A. Hamrol, W. Mantura - Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. - PWN Warszawa. - 2002 Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych A. Pacana, D. Stadnicka - Systemy zarządzania jakością zgodne z iSO 9001 - Oficyna Wyd. Polit. Rzeszowskiej . - 2009 Literatura do samodzielnego studiowania P. Hydzik, M. Sobolewski - Komputerowa analiza danych społęczno- gospodarczych - Oficyna Wyd. Polit. Rzeszowskiej . - 2007 W. Z. Zawieska - Ocena ryzyka zawodowego - Centralny Instytut Chrony Pracy Warszawa. - 1999 Praca zbiorowa pod red. P. Konieczki i J. Namieśnika - Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych - WNT Warszawa. - 2007 Literatura uzupełniająca Normy przedmiotowe z zakresu sterowania jakością ISO 900-9004 - - . - |
||||||||||||
| Efekty uczenia się: |
|
||||||||||||
| Metody i kryteria oceniania: |
|
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
| Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
PRO
WYK
PRO
PRO
WT WYK
PRO
ŚR CZ PRO
PT |
| Typ zajęć: |
Projekt, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Piotr Król | |
| Prowadzący grup: | Piotr Król | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
| Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-28 |
Przejdź do planu
PN PRO
PRO
PRO
WYK
PRO
PRO
WYK
PRO
PRO
WT PRO
PRO
PRO
ŚR PRO
PRO
CZ PT PRO
PRO
|
| Typ zajęć: |
Projekt, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Piotr Król | |
| Prowadzący grup: | Piotr Król | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)
| Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-02 |
Przejdź do planu
PN PRO
PRO
WT ŚR CZ WYK
WYK
PRO
PRO
PT |
| Typ zajęć: |
Projekt, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Piotr Król | |
| Prowadzący grup: | Piotr Król | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/26" (w trakcie)
| Okres: | 2025-10-01 - 2026-02-02 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR PRO
PRO
CZ PRO
PRO
WYK
PRO
PRO
PT |
| Typ zajęć: |
Projekt, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Joanna Wojturska | |
| Prowadzący grup: | Joanna Wojturska | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.
