Dystrybucja artykułów spożywczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | ZL/1C-ZI>DAS | ||||||||||||||||||||||||
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) | ||||||||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu: | Dystrybucja artykułów spożywczych | ||||||||||||||||||||||||
Jednostka: | Zakład Informatyki w Zarządzaniu | ||||||||||||||||||||||||
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - logistyka, systemy transportowe, nst. I-go stopnia (inż.) |
||||||||||||||||||||||||
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
||||||||||||||||||||||||
Język prowadzenia: | polski | ||||||||||||||||||||||||
Pełny opis: |
Przedmiot realizowany systemem wykładowo - ćwiczeniowym obejmującym zagadnienia z zakresu transportu i dystrybucji żywności i podstaw gospodarki magazynowej. Treści kształcenia - Akty prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia. - Akty prawne dotyczące urzędowej kontroli żywności. - Akty prawne dotyczące transportu żywych zwierząt. - Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP). - System HACCP oraz GHP/GMP stosowane w branży spożywczej. - Rola i kompetencje organów administracji publicznej nadzorującej transport i dystrybucję surowców i artykułów żywnościowych (Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Weterynarii, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcja Transportu Drogowego, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - System Wczesnego Ostrzegania RAPEX, TRACES - Unijna Weterynaryjna Sieć Informatyczna i inne). - Obrót surowcami i produktami rolno-spożywczymi, zwierzętami w handlu międzynarodowym. Dobrostan zwierząt w transporcie. - Opakowania stosowane w transporcie żywności oraz zasady znakowania żywności. - Procedury i warunki transportu surowców i produktów rolno-spożywczych. Monitoring produktów żywnościowych w łańcuchu dostaw. - Zasady i warunki transportu żywych zwierząt. - Kanały dystrybucji w branży spożywczej: pojęcie oraz rodzaje. - Zasady funkcjonowania gospodarki magazynowej w przedsiębiorstwach branży spożywczej. - Projekt gospodarki zapasami dla wybranego przedsiębiorstwa z branży spożywczej. - Projekt systemu HACCP dla wybranego przedsiębiorstwa branży spożywczej. |
||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych Wacław Szymański - Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunku zmian. - Wydawnictwo Difin. - 2008 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora - Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka - C.H. Beck. - 2010 Małgorzata Wiśniewska, Ewa Malinowska - Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty. - Wydawnictwo Difin. - 2011 Luning P. A., Marcelis W. J., Jongen W. M. F. - Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno - menedżerskie. - Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. - 2009 Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych Wacław Szymański - Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce.Kierunki zmian. - Wydawnictwo Difin. - 2008 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora - Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. - C.H. Beck. - 2010 Luning P. A., Marcelis W. J., Jongen W. M. F. - Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno - menedżerskie. - Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. - 2009 Literatura do samodzielnego studiowania Włodzimierz Rydzkowski, Krystyna Wojewódzka-Król, red. nauk. - Transport. Problemy transportu w rozszerzonej UE. - Wydawnictwo Naukowe PWN. - 2010 Literatura uzupełniająca Earle Mary D., Earle Richard L., Anderson Allan M. - Opracowanie produktów spożywczych. Podejście marketingowe. - Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. - 2009 |
||||||||||||||||||||||||
Efekty uczenia się: |
|
||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
|
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-27 - 2021-06-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO PRO
WYK
PRO
ĆW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 12 godzin
Projekt, 9 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Kusz | |
Prowadzący grup: | Bożena Kusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-26 - 2022-06-21 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
PRO
PRO
N ĆW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Projekt, 9 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Kusz | |
Prowadzący grup: | Bożena Kusz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.