Towaroznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | ZL0-DI>Towa | ||||||||||||||||||||||||
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) | ||||||||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo | ||||||||||||||||||||||||
Jednostka: | Zakład Informatyki w Zarządzaniu | ||||||||||||||||||||||||
Grupy: |
Przedmioty 2 sem. - logistyka, st. I-go stopnia (inż.) |
||||||||||||||||||||||||
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
||||||||||||||||||||||||
Język prowadzenia: | polski | ||||||||||||||||||||||||
Pełny opis: |
Treści kształcenia - Geneza, istota i zakres towaroznawstwa. Systemy klasyfikacji towarów: rola i funkcje klasyfikacji towarów, klasyfikacje światowe, europejskie, polskie, systemy powiązań klasyfikacji. - Metody badań i oceny jakości towarów i wyrobów, zasady pobierania i przygotowywania próbek do oceny jakości. - Automatyczna identyfikacja towarów: charakterystyka systemu automatycznej identyfikacji towarów, międzynarodowy system oznaczeń kodowych, zastosowanie systemu identyfikacji w magazynowaniu towarów. - Opakowania w systemach logistycznych: definiowanie i klasyfikacja opakowań artykułów żywnościowych i przemysłowych, wymagania stawiane opakowaniom, znakowanie opakowań, typowe tworzywa opakowaniowe. - Kierunki rozwoju i współczesne trendy w towaroznawstwie. Towaroznawstwo w rozwoju zrównoważonym. - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych. Ocena towaroznawcza i badanie właściwości wybranych towarów przemysłowych. - Ocena towaroznawcza wyrobów metalowych. Identyfikacja metali i stopów. - Badanie wyrobów szklanych. Badanie odporności termicznej naczyń szklanych o różnym przeznaczeniu użytkowym. Rozpoznawanie metod zdobienia naczyń szklanych. Określenie klasy szlifu naczyń kryształowych. Ocena towaroznawcza kompletu naczyń stołowych. - Badanie artykułów papierniczych. Badanie podstawowych parametrów determinujących jakość wybranego wyrobu papierniczego: metody organoleptyczne (format i prostokątność, cętkowatość, określenie rodzaju występujących wad); metody fizyko-chemiczne (gramatura, stopień zaklejenia, przesiąkliwość, ukierunkowanie włókien). - Badanie wyrobów ceramicznych. Badanie odporności termicznej naczyń ceramicznych. Określanie: fasonów, metod zdobienia oraz występujących wad wybranych naczyń. Rozróżnianie rodzaju masy ceramicznej na podstawie badań organoleptycznych (dźwięk, barwa, twardość) oraz fizycznych (nasiąkliwość). - Badanie wybranych artykułów chemii gospodarczej. Ocena mydeł do prania, proszków do prania i płynów do mycia naczyń w aspekcie Polskich Norm. Sprawdzenie opakowania proszku do prania. Oznaczenie zawartości aktywnego tlenu i gęstości nasypowej proszku do prania. Badanie artykułów perfumeryjno – kosmetycznych. Ocena jakości mydła toaletowego na podstawie badań organoleptycznych, użytkowych i fizykochemicznych oraz sprawdzenie prawidłowego oznakowania i pakowania. Badanie właściwości organoleptycznych (wygląd, barwa, zapach) oraz fizykochemicznych (zdolność pianotwórcza) pasty do zębów, szamponów do włosów oraz wody kolońskiej. Sprawdzanie znakowania wybranych kosmetyków. - Badanie drewna i materiałów drewnopodobnych. - Rozpoznawanie i badanie właściwości tworzyw sztucznych. Zewnętrzna obserwacja organoleptyczna tworzyw sztucznych. Oznaczanie ich gęstości. Identyfikacja materiałów polimerowych na podstawie zachowania się w palniku i pod działaniem rozpuszczalników. - Badanie właściwości użytkowych włókien i tkanin. Określenie parametrów budowy tkaniny. Badanie właściwości fizjologicznych (wodochłonności i higroskopijności). Oznaczenie odporności na wybarwienia. Określenie składu surowcowego tkaniny na podstawie krajki. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Składniki żywności i ich właściwości. Wartość odżywcza produktów. Opracowanie przykładowych norm żywieniowych. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Ocena jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych. Ocena organoleptyczna ziarna zbóż, oznaczanie czystości, oznaczanie szklistości ziarna, ocena jakości pieczywa. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych.ocena jakości owoców i warzyw. Wymagania jakościowe dla owoców i warzyw. Ocena organoleptyczna i fizykochemiczna wybranych gatunków owoców i warzyw oraz ich przetworów. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. ocena jakości wyrobów cukierniczych. Ocena organoleptyczna i fizykochemiczna wybranych wyrobów cukierniczych: czekolada, cukierki. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Ocena jakości mleka i mlecznych napojów fermentowanych. Wymagania jakościowe dla mleka surowego, spożywczego i jego przetworów. Ocena jakości jaj. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Ocena mięsa i jego przetworów. Wymagania jakościowe dla surowców rzeźnych i przetworów mięsnych. |
||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych Jałowiec T. - Towaroznawstwo dla logistyki - Wydawnictwo Difin. - 2010 Korzeniowski A., Skrzypek M., Szyszka G. - Opakowania w systemach logistycznych - Wydawnictwo Biblioteka Logistyka. - 2010 Karpiel Ł. Skrzypek M. - Towaroznawstwo ogólne - Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie. - 2000 Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych Pachołek B., Zmudziński W., Podsiadłowska J., - Towaroznawstwo żywności - materiały dydaktyczne - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. - 2009 Foltynowicz Z., - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.2 Badanie polimerów i tworzyw sztucznych. - Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. - 2006 Korzeniowski A., Cierpiszewski R - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz. 3 Badanie jakości wyrobów - Wyd. Politechniki Poznańskiej. - 2006 Korzeniowski A., Foltynowicz Z. - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.1 Badanie jakości wyrobów - Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. - 2006 Literatura do samodzielnego studiowania Roszkowski W - Podstawy nauki o żywieniu człowieka - Wydawnictwo SGGW. - 2008 Literatura uzupełniająca Nalepa W. - Towaroznawstwo – artykuły przemysłowe - PWE, Warszawa . - 1986 |
||||||||||||||||||||||||
Efekty uczenia się: |
|
||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
|
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-06-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Bożena Kusz, Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-02-29 - 2020-06-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Karolina Kowalczyk, Bożena Kusz, Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-27 - 2021-06-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-26 - 2022-06-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-25 - 2023-06-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-06-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska | |
Prowadzący grup: | Karolina Kowalczyk, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.