Towaroznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | ZL0-DI>Towa | ||||||||||||||||||||||||
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) | ||||||||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo | ||||||||||||||||||||||||
Jednostka: | Zakład Informatyki w Zarządzaniu | ||||||||||||||||||||||||
Grupy: |
Przedmioty 2 sem. - logistyka, st. I-go stopnia (inż.) |
||||||||||||||||||||||||
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
||||||||||||||||||||||||
Język prowadzenia: | polski | ||||||||||||||||||||||||
Pełny opis: |
Treści kształcenia - Geneza, istota i zakres towaroznawstwa. Systemy klasyfikacji towarów: rola i funkcje klasyfikacji towarów, klasyfikacje światowe, europejskie, polskie, systemy powiązań klasyfikacji. - Metody badań i oceny jakości towarów i wyrobów, zasady pobierania i przygotowywania próbek do oceny jakości. - Automatyczna identyfikacja towarów: charakterystyka systemu automatycznej identyfikacji towarów, międzynarodowy system oznaczeń kodowych, zastosowanie systemu identyfikacji w magazynowaniu towarów. - Opakowania w systemach logistycznych: definiowanie i klasyfikacja opakowań artykułów żywnościowych i przemysłowych, wymagania stawiane opakowaniom, znakowanie opakowań, typowe tworzywa opakowaniowe. - Kierunki rozwoju i współczesne trendy w towaroznawstwie. Towaroznawstwo w rozwoju zrównoważonym. - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych. Ocena towaroznawcza i badanie właściwości wybranych towarów przemysłowych. - Ocena towaroznawcza wyrobów metalowych. Identyfikacja metali i stopów. - Badanie wyrobów szklanych. Badanie odporności termicznej naczyń szklanych o różnym przeznaczeniu użytkowym. Rozpoznawanie metod zdobienia naczyń szklanych. Określenie klasy szlifu naczyń kryształowych. Ocena towaroznawcza kompletu naczyń stołowych. - Badanie artykułów papierniczych. Badanie podstawowych parametrów determinujących jakość wybranego wyrobu papierniczego: metody organoleptyczne (format i prostokątność, cętkowatość, określenie rodzaju występujących wad); metody fizyko-chemiczne (gramatura, stopień zaklejenia, przesiąkliwość, ukierunkowanie włókien). - Badanie wyrobów ceramicznych. Badanie odporności termicznej naczyń ceramicznych. Określanie: fasonów, metod zdobienia oraz występujących wad wybranych naczyń. Rozróżnianie rodzaju masy ceramicznej na podstawie badań organoleptycznych (dźwięk, barwa, twardość) oraz fizycznych (nasiąkliwość). - Badanie wybranych artykułów chemii gospodarczej. Ocena mydeł do prania, proszków do prania i płynów do mycia naczyń w aspekcie Polskich Norm. Sprawdzenie opakowania proszku do prania. Oznaczenie zawartości aktywnego tlenu i gęstości nasypowej proszku do prania. Badanie artykułów perfumeryjno – kosmetycznych. Ocena jakości mydła toaletowego na podstawie badań organoleptycznych, użytkowych i fizykochemicznych oraz sprawdzenie prawidłowego oznakowania i pakowania. Badanie właściwości organoleptycznych (wygląd, barwa, zapach) oraz fizykochemicznych (zdolność pianotwórcza) pasty do zębów, szamponów do włosów oraz wody kolońskiej. Sprawdzanie znakowania wybranych kosmetyków. - Badanie drewna i materiałów drewnopodobnych. - Rozpoznawanie i badanie właściwości tworzyw sztucznych. Zewnętrzna obserwacja organoleptyczna tworzyw sztucznych. Oznaczanie ich gęstości. Identyfikacja materiałów polimerowych na podstawie zachowania się w palniku i pod działaniem rozpuszczalników. - Badanie właściwości użytkowych włókien i tkanin. Określenie parametrów budowy tkaniny. Badanie właściwości fizjologicznych (wodochłonności i higroskopijności). Oznaczenie odporności na wybarwienia. Określenie składu surowcowego tkaniny na podstawie krajki. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Składniki żywności i ich właściwości. Wartość odżywcza produktów. Opracowanie przykładowych norm żywieniowych. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Ocena jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych. Ocena organoleptyczna ziarna zbóż, oznaczanie czystości, oznaczanie szklistości ziarna, ocena jakości pieczywa. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych.ocena jakości owoców i warzyw. Wymagania jakościowe dla owoców i warzyw. Ocena organoleptyczna i fizykochemiczna wybranych gatunków owoców i warzyw oraz ich przetworów. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. ocena jakości wyrobów cukierniczych. Ocena organoleptyczna i fizykochemiczna wybranych wyrobów cukierniczych: czekolada, cukierki. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Ocena jakości mleka i mlecznych napojów fermentowanych. Wymagania jakościowe dla mleka surowego, spożywczego i jego przetworów. Ocena jakości jaj. - Towaroznawstwo artykułów żywnościowych. Ocena mięsa i jego przetworów. Wymagania jakościowe dla surowców rzeźnych i przetworów mięsnych. |
||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych Jałowiec T. - Towaroznawstwo dla logistyki - Wydawnictwo Difin. - 2010 Korzeniowski A., Skrzypek M., Szyszka G. - Opakowania w systemach logistycznych - Wydawnictwo Biblioteka Logistyka. - 2010 Karpiel Ł. Skrzypek M. - Towaroznawstwo ogólne - Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie. - 2000 Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych Pachołek B., Zmudziński W., Podsiadłowska J., - Towaroznawstwo żywności - materiały dydaktyczne - Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. - 2009 Foltynowicz Z., - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.2 Badanie polimerów i tworzyw sztucznych. - Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. - 2006 Korzeniowski A., Cierpiszewski R - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz. 3 Badanie jakości wyrobów - Wyd. Politechniki Poznańskiej. - 2006 Korzeniowski A., Foltynowicz Z. - Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.1 Badanie jakości wyrobów - Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. - 2006 Literatura do samodzielnego studiowania Roszkowski W - Podstawy nauki o żywieniu człowieka - Wydawnictwo SGGW. - 2008 Literatura uzupełniająca Nalepa W. - Towaroznawstwo – artykuły przemysłowe - PWE, Warszawa . - 1986 |
||||||||||||||||||||||||
Efekty uczenia się: |
|
||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
|
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-26 - 2022-06-21 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-25 - 2023-06-21 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-06-21 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
LAB
ŚR LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
CZ LAB
LAB
WYK
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
PT LAB
LAB
LAB
LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Karolina Kowalczyk, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-27 - 2025-06-22 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
ŚR LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
LAB
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Nowotyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Karolina Kowalczyk, Irena Nowotyńska, Paulina Ostyńska, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.