Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: CH0-DI>MikroOg
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: Katedra Biotechnologii i Bioinformatyki
Grupy: Przedmioty 3 sem. - biotechnologia st. I-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 4.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Moduł realizowany jest w trzecim semestrze studiów drugiego stopnia. Realizowany jest w postaci 30 godzin wykładów i 30 godzin laboratoriów. Kończy się egzaminem pisemnym.

Treści kształcenia

- Budowa komórek prokariotycznych i funkcje poszczególnych struktur

- Różnorodność metaboliczna mikroorganizmów

- Bakteryjne metabolity wtórne i ich znaczenie w środowisku

- Rola mikroorganizmów w cyklach biogeochemicznych

- Interakcje mikroorgaznizmów

- Podstawowe techniki mikrobiologiczne

- Izolacja i wstępna identyfikacja mikroorganizmów środowiskowych

Literatura:

Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych

Kunicki - Goldfinger W. - Życie bakterii - PWN. - 2008

Literatura uzupełniająca

- Postępy Mikrobiologii - bieżące numery. -

Efekty uczenia się:

Student, który zaliczył modułFormy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształceniaSposoby weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia
Ma wiedzę dotyczącą budowy komórek prokariotycznych i funkcji poszczególnych strukturwykład, laboratoriumegzamin cz. pisemna, kolokwium
Zna podstawowe zagadnienia związane z różnorodnością metaboliczną mikroorganizmówwykład, laboratoriumegzamin cz. pisemna, kolokwium
Poprawnie posługuje się terminologią z zakresu nazewnictwa mikroorganizmówwykładegzamin cz. pisemna
Posiada wiedzę dotyczącą znaczenia bakteryjnych metabolitów wtórnych w środowiskuwykładegzamin cz. pisemna
Ma wiedzę dotyczącą roli mikroorganizmów w globalnych cyklach biogeochemicznychwykładegzamin cz. pisemna
Zna zagadnienia związane ze wzajemnymi interakcjami między mikroorganizmami a organizmami eukariotycznymiwykładegzamin cz. pisemna
Ma podstawową wiedzę dotyczącą zastosowania mikroorganizmów w przemyśle, medycynie, bioremediacji i procesach biokontroliwykładegzamin cz. pisemna
Zna podstawowe techniki mikrobiologicznelaboratoriumkolokwium
Potrafi wyizolować mikroorganizmy z wybranych środowisk naturalnychlaboratoriumkolokwium
Potrafi określić formy morfologiczne bakterii poprzez barwienie proste i złożone preparatów bakteryjnychlaboratoriumkolokwium

Metody i kryteria oceniania:

na ocenę 3na ocenę 4na ocenę 5
Ma wiedzę dotyczącą budowy komórek prokariotycznych i funkcji poszczególnych strukturnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne funkcjonowania komórek prokariotycznychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wskazać konkretne struktury komórek bakteryjnych i przypisać im odpowiednie funkcje
Zna podstawowe zagadnienia związane z różnorodnością metaboliczną mikroorganizmównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne wybranych procesów metabolicznych mikroorganizmównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wskazać przyczyny różnorodności metabolicznej mikroorganizmów
Poprawnie posługuje się terminologią z zakresu nazewnictwa mikroorganizmównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne nazewnictwa mikrobiologicznegonie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wymienić nazwy gatunkowe mikroorganizmów
Posiada wiedzę dotyczącą znaczenia bakteryjnych metabolitów wtórnych w środowiskunie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy klasyfikacji bakteryjnych metabolitów wtórnychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady wpływu metabolitów wtórnych na środowisko
Ma wiedzę dotyczącą roli mikroorganizmów w globalnych cyklach biogeochemicznychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne przebiegu najważniejszych cyklinie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady mikroorganizmów uczestniczących w cyklach biogeochemicznych
Zna zagadnienia związane ze wzajemnymi interakcjami między mikroorganizmami a organizmami eukariotycznyminie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne mechanizmów interakcji mikroorganizmównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady różnych interakcji mikroorganizmów
Ma podstawową wiedzę dotyczącą zastosowania mikroorganizmów w przemyśle, medycynie, bioremediacji i procesach biokontrolinie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne metod izolacji mikroorganizmów o znaczeniu biotechnologicznymnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wskazać przykłady mikroorganizmów stosowanych w różnych gałęziach przemysłu biotechnologicznego
Zna podstawowe techniki mikrobiologicznenie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również potrafi wytłumaczyć podstawy teoretyczne stosowanych metodnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wyciągnąć prawidłowe wnioski z uzyskanych wyników
Potrafi wyizolować mikroorganizmy z wybranych środowisk naturalnychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne metod izolacji mikroorganizmównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi odpowiednio dobrać metodę izolacji do określonej grupy bakterii
Potrafi określić formy morfologiczne bakterii poprzez barwienie proste i złożone preparatów bakteryjnychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne mechanizmu barwienia komórek bakteryjnychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wyciągnąć prawidłowe wnioski z uzyskanych wyników

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Sochacka-Piętal
Prowadzący grup: Marta Sochacka-Piętal
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-01
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Sochacka-Piętal
Prowadzący grup: Marta Sochacka-Piętal
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Sochacka-Piętal
Prowadzący grup: Marta Sochacka-Piętal
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Sochacka-Piętal
Prowadzący grup: Marta Sochacka-Piętal
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Sochacka-Piętal
Prowadzący grup: Marta Sochacka-Piętal
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-02
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Ciszkowicz
Prowadzący grup: Ewa Ciszkowicz, Magdalena Szeliga
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.
al. Powstańców Warszawy 12
35-959 Rzeszów
tel: +48 17 865 11 00 https://prz.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-8 (2024-11-08)