Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia przemysłowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: CH0-DI>MikroPrzem
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia przemysłowa
Jednostka: Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej
Grupy: Przedmioty 4 sem. - biotechnologia st. I-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 4.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Moduł realizowany jest w czwartym semestrze studiów drugiego stopnia. Realizowany jest w postaci 30 godzin wykładów i 30 godzin laboratoriów. Kończy się egzaminem pisemnym.

Treści kształcenia

- Kryteria biologiczne i technologiczne klasyfikacji mikroorganizmów stosowanych w przemyśle

- Metody izolacji mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym z próbek środowiskowych oraz optymalizacja warunków w hodowli laboratoryjnej

- Poprawne posługiwanie się terminologią z zakresu nazewnictwa mikrobiologicznego

- Metabolity wtórne jako prekursory i produkty specyficznych biosyntez

- Procesy fermentacji i ich wdrażanie na skalę przemysłową

- Mechanizmy biodegradacji ksenobiotyków

- Mikrobiologia żywności

- Techniki izolacji mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym z próbek środowiskowych

- Badania przesiewowe mikroorganizmów proteolitycznych w laboratorium

- Metody doskonalenia cech produkcyjnych mikroorganizmów przemysłowych

Literatura:

Literatura uzupełniająca

- Postępy Mikrobiologii - bieżące numery. -

Efekty uczenia się:

Student, który zaliczył modułFormy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształceniaSposoby weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia
Ma wiedzę dotyczącą kryteriów biologicznych i technologicznych klasyfikacji mikroorganizmów stosowanych w przemyślewykładegzamin cz. pisemna
Zna podstawowe zagadnienia związane z izolowaniem mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym z próbek środowiskowych oraz optymalizacją warunków w hodowli laboratoryjnejwykład, laboratoriumegzamin cz. pisemna, kolokwium
Poprawnie posługuje się terminologią z zakresu nazewnictwa mikrobiologicznegowykładegzamin cz. pisemna
Posiada wiedzę dotyczącą metabolitów wtórnych jako prekuursorów i produktów specyficznych biosyntezwykładegzamin cz. pisemna
Zna zagadnienia związane z procesami fermentacji i ich wdrażaniem na skalę przemysłowąwykładegzamin cz. pisemna
Ma wiedzę dotyczącą biodegradacji ksenobiotykówwykładegzamin cz. pisemna
Ma wiedzę związaną z mikrobiologią żywnościwykładegzamin cz. pisemna
Zna podstawowe techniki izolacji mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym z próbek środowiskowychlaboratoriumkolokwium
Potrafi wykonać badania przesiewowe mikroorganizmów proteolitycznych w laboratorium i przeprowadzić analizę uzyskanych wynikówlaboratoriumkolokwium, obserwacja wykonawstwa
Potrafi wykorzystać podstawowe metody doskonalenia cech produkcyjnych mikroorganizmów przemysłowychlaboratoriumkolokwium

Metody i kryteria oceniania:

na ocenę 3na ocenę 4na ocenę 5
Ma wiedzę dotyczącą kryteriów biologicznych i technologicznych klasyfikacji mikroorganizmów stosowanych w przemyślenie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne stosowania danych kryteriównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady zastosowania tych kryteriów w klasyfikacji mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym
Zna podstawowe zagadnienia związane z izolowaniem mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym z próbek środowiskowych oraz optymalizacją warunków w hodowli laboratoryjnejnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne metod izolacji mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowymnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również zna podstawy optymalizacji warunków hodowli mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym
Poprawnie posługuje się terminologią z zakresu nazewnictwa mikrobiologicznegonie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne nazewnictwa mikrobiologicznegonie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady nazw gatunkowych mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym
Posiada wiedzę dotyczącą metabolitów wtórnych jako prekuursorów i produktów specyficznych biosynteznie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne mechanizmów biosyntez z udziałem metabolitów wtórnychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady konkretnych procesów biosyntez z udziałem metabolitów wtórnych
Zna zagadnienia związane z procesami fermentacji i ich wdrażaniem na skalę przemysłowąnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne mechanizmów fermentacjinie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również zna podstawy wdrażania procesów fermentacji na skalę przemysłową
Ma wiedzę dotyczącą biodegradacji ksenobiotykównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne mechanizmów biodegradacji ksenobiotykównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady nazw gatunkowych mikroorganizmów degradujących określone ksenobiotyki
Ma wiedzę związaną z mikrobiologią żywnościnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również zna podstawy teoretyczne wpływu mikroorganizmów na produkty żywnościowenie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi podać przykłady mikroorganizmów stosowanych w mikrobiologii żywności na skalę przemysłową
Zna podstawowe techniki izolacji mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym z próbek środowiskowychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również potrafi wytłumaczyć podstawy teoretyczne stosowanych metodnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wyciągnąć prawidłowe wnioski z uzyskanych wyników
Potrafi wykonać badania przesiewowe mikroorganizmów proteolitycznych w laboratorium i przeprowadzić analizę uzyskanych wynikównie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również wytłumaczyć podstawy teoretyczne stosowanych metodnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wyciągnąć prawidłowe wnioski z uzyskanych wyników
Potrafi wykorzystać podstawowe metody doskonalenia cech produkcyjnych mikroorganizmów przemysłowychnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 3, ale również potrafi wytłumaczyć podstawy teoretyczne stosowanych metodnie tylko osiągnął poziom wiedzy i umiejętności wymagany na ocenę 4, ale również potrafi wyciągnąć prawidłowe wnioski z uzyskanych wyników

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-02-29 - 2020-06-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Uram
Prowadzący grup: Adrian Arendowski, Łukasz Uram
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-02-27 - 2021-06-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Uram
Prowadzący grup: Łukasz Uram
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-26 - 2022-06-21
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Uram
Prowadzący grup: Łukasz Uram
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-25 - 2023-06-21
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Uram
Prowadzący grup: Łukasz Uram
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)

Okres: 2024-02-24 - 2024-06-21
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Uram
Prowadzący grup: Łukasz Uram
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-27 - 2025-06-22
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Uram
Prowadzący grup: Magdalena Twardowska, Łukasz Uram
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.
al. Powstańców Warszawy 12
35-959 Rzeszów
tel: +48 17 865 11 00 https://prz.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-8 (2024-11-08)