Technologie przemysłu spożywczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | ZL0-ZI>TPS | ||||||||||||||||||
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) | ||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu: | Technologie przemysłu spożywczego | ||||||||||||||||||
Jednostka: | Zakład Informatyki w Zarządzaniu | ||||||||||||||||||
Grupy: |
Przedmioty 4 sem. - logistyka, nst. I-go stopnia (inż.) |
||||||||||||||||||
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
||||||||||||||||||
Język prowadzenia: | polski | ||||||||||||||||||
Pełny opis: |
Treści kształcenia - Surowce pochodzenia roślinnego i ich znaczenie w produkcji żywności. Produkcja i rynek surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego. Właściwości, skład chemiczny i wartość odżywcza. Kierunki zagospodarowania technologicznego. - Surowce pochodzenia zwierzęcego i ich znaczenie w produkcji żywności. Produkcja i rynek surowców żywnościowych pochodzenia zwierzęcego. Właściwości, skład chemiczny i wartość odżywcza. Kierunki zagospodarowania technologicznego. - Rodzaje i typy operacji w technologii żywności. Technologia przetwórstwa surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego. Przemysł zbożowy, owocowo -warzywny, cukrowniczy, olejarski, browarniczy, fermentacyjny. - Rodzaje i typy operacji w technologii żywności. Technologia przetwórstwa surowców żywnościowych pochodzenia zwierzęcego. Przemysł mięsny, mleczarski, drobiarski, rybny, pszczelarski. - Dodatki funkcjonalne w przemyśle spożywczym i kierunki ich wykorzystania. Mycie i dezynfekcja urządzeń technologicznych, Zagospodarowanie surowców odpadowych, gospodarka wodna i ściekowa. - Systemy bezpieczeństwa i standardy higieniczne w technologii przemysłu spożywczego. Zasady sanitarne i weterynaryjne. - Zasady doboru materiałów i urządzeń do budowy aparatury w przemyśle spożywczym. Parametry techniczno-użytkowe urządzeń w technologii żywności. - Obliczania wydajności przykładowych procesów w technologii żywności. Metody komputerowego wspomagania procesów obliczeniowych. - Dobór surowców zasadniczych i pomocniczych oraz opracowanie receptur przykładowych produktów żywnościowych. |
||||||||||||||||||
Literatura: |
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych Pijanowski - Ogólna technologia żywności - WNT. - 2009 Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych Wojdalski J. - Użytkowanie maszyn i aparatury w przetwórstwie rolno-spożywczym. wybrane zagadnienia - Wydawnictwo SGGW. - 2010 Biller E., Wierzbicka A. - Wybrane procesy w technologii żywności - Wydawnictwo. - 2003 Mitek M., Słowiński M. - Wybrane zagadnienia z technologii żywności - Wydawnictwo SGGW. - 2006 |
||||||||||||||||||
Efekty uczenia się: |
|
||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
|
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-29 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-01-31 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-01 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 9 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 9 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-25 - 2023-06-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 9 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Kusz, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Bożena Kusz, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-06-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 9 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Karolina Kowalczyk, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Prowadzący grup: | Karolina Kowalczyk, Krzysztof Tereszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza.